• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
ShqipShqiperiaEnglish (UK)

    

Çfarë të bëjmë në Divjakë

Çfarë të bëjmë në Divjakë

Përse duhet zgjedhur Divjaka si vend për të kaluar disa ditë pushimi?

-          Për pozicionin e përshtatshëm gjeografik në qendër të Shqipërisë dhe klimën mesdhetare;

-          Plazhin rënor të mrekullueshëm jo me shumë se 5 km larg qytetit të Divjakës;

-           Vendodhjen pranë Parkut Kombëtar të virgjër '' Pisha e Divjakës'';

-          Praninë e Monumenteve natyrë si: Pisha e egër në oazin e Divjakës, Ishulli i Pelikanit, Godulla e Pishës, Kordoni i lagunës se re të Divjakës, Ishulli i Kularit.

-          Lagunën e Karavastasë me rreth 5000 ha, e njohur për bukurinë e saj natyrore me një larmi flore dhe faune, me  llojet e shumta të peshkut, unik për shijen e tij, freskinë natyrore;

-          Faktin që Divjaka me plot gojën mund të quhet hambari i Shqipërisë pasi është një nga prodhueset kryesore të perimeve në vend.

-          Mikpritjen dhe bujarinë e banorëve te saj;

-          Peisazhin unik dhe çlodhës të zonës, ku natyra ka vënë pranë kodrat, fushën, lagunën, pyllin, brezin ranor dhe detin.

-          Ushqimet tradicionale të përgatitura nga amvisat e zonës.

-          Shtëpiat pritëse (Guest-House) të shumta, komode, kudo në qytet rreth parkut e lagunës.

 Çfarë gatuhet në Divjakë

Në Divjakë kultivohen perimet bio të cilat përdoren të freskëta në sallata, gatuhen gjellë të ndryshme apo turshi. Njerëzit përdorin si sallatë lakër, sallatë jeshile, rrepë, karrote, brokoli, domate dhe kastravec, të cilat janë të freskëta dhe bio.

Njerëzit mund të përdorin;

-          kunkullin si sallatë ose të përgatitur me tavë me qumësht dhe përbërës të tjerë,

-          levrek në zgarë-ngjale e pjekur në zgare-kocë në zgare-gaforre në zgarë

-          peshku në tave me qepë e domate- ngjale në tave me qepë e domate– pjatë me karkaleca furre- këmbë të skuqura bretkose

-          pulë në tavë me oriz– pulë në tavë me patate – rosë e egër në tave me oriz

-          lepur ne tavë-gjeldeti me përshesh -tasqebap- pilaf me oriz- midhje

-          Gjithashtu janë të njohura pjatat me patate, mish, mashurka, fasule, spinaq.

-          Ata përdorin shpesh pilaf dhe spageti.

Embëlsirat më të përdorshme janë;

-          Torta, bakllava, lakror me peta e qumësht (i ëmbël)

-          Njërëzit preferojnë shumë frutat si fiku, kumbulla te cilat përgatitet reçel ose komposto

 

-          Njërëzit përdorin në tavoline fruta të ndryshme si rrushin, shalqi, pjepër, mollë, pjeshkë, kajsi, të freskëta e bio.

NewsLetter

sponsor

 

About us

Agro-Environmental & Economic Management-Center (AEEM-Center) is registeredwith decision no. 728, dated 03.04. 2012, of Tirana District Court, with itsheadquarters in the following address:"Zef Jubani" Street, No. 5, Tirana.The mission AEEM-CENTER focuses on is the development of a sustainable environment through a comprehensive work.  read more 

 

 

 Its purpose is solving the economic problems by combining the growing need for natural resources in agriculture with the sustainable management of the agro-environment, by making studies, researches, consulting, and training and by undertaking different projects;

 

1. Offering expertise and service to community and government structures,

2.  Lobbying at national and international interventions undertaken about environment,

3.  Education and rehabilitation issues related to the environment 

4. Environmental interventions in the damaged and contaminated areas,

5. Encourages and promotes an inclusive participation.

The members of the organization, experts in the field of agro-environment and social-economic.

 

This page is opened in the frame of project: Development of guest house and agro-tourism in Key Biodiversity Areas of Albania as a mean to promote rural development and nature conservation in Divjaka.

This project is supported by Czech Republic Embassy in Tirane in the frame of Local Small Scale Project and is undertaken with collaboration Divjaka Municipality

 

The Divjaka - Karavasta National Park is the largest non-coastal complex in Albania, made of four lagoons with a total of approximately 5,000 hectares, of sand dunes and a river delta.The National Park Divjake-Karavasta is about 22,230 hectares. The park is one of the most beautiful and preferred places in the sea coast, excellent for ecotourism, relaxing, research and study, for diverse ecological landscape and biodiversity characteristics. Furthermore, the park is the part of the coastal area of the country which is estimated as the most important and valuable from the economic in two aspects: the sustainable development and the environment protection.  It is situated in the central part of Western Region, between Shkumbini River in the north and Seman River in the south, 40 km west of Lushnja, by the Adriatic coast.Divjakë - Karavasta National Park is listed as Ramsar site since 1994.

The Management Plan for the National Park is currently under preparation, however for the moment there are significant problems related to the sustainable management of the park. In the park, hunting pressure on all species was uncontrolled. Another biological threat is overfishing.  The forest area has suffered to some  extent due to illegal cutting of fuel wood and timber

One way to resolve this problem is to provide to local communities other alternative sustainable livelihoods, such as tourism and more specifically guest house tourism, which is a form of tourism that asks less investments and is getting quite demanded. Once local communities start seeing and “touching” the benefits coming from such activity they will be more aware on conserving nature in order to let it as attractive as it is for attracting more tourists.

This project will have a significant impact on improving the tourism infrastructure in the area. At the end of this project tourists interested to visit the National Park of Divjake-Karavasta will have more places that wait them as guests.  Moreover, this will serve as a good example to spread the guest house tourism in the area. Providing such alternative livelihood, is expected to contribute in the socio-economic development of local communities in the area and in the mean time lower the pressure towards exploiting of natural resources. The aim  is to increase the number of tourists visiting the area through providing tourism infrastructure and promoting such infrastructure and the area through different means (see the activities) .